Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Afbeelding Sociale onrust

Carollyne Tjong Ayong – ‘Een frikandel hoef ik ook niet’

Op 10 maart jongstleden sprak conservator Annemarie de Wildt met de Amsterdamse knuffel- en massagetherapeut Carollyne Tjong Ayong. Sinds begin 2021 mocht Carollyne weer aan de slag in haar praktijkruimte https://www.lepeltjelepeltje.com/ in de Pijp.

Carollyne geeft lichaamsgerichte therapie, weerbaarheidstraining en Thai Yoga Massagelessen. In het voorjaar van 2020 lag alles verplicht stil, terwijl de behoefte aan aanrakingen alleen maar sterker was. Haar cliënten zijn vaak lichamelijk kwetsbaar en ook tijdens de vrijere zomermaanden durfden ze niet met het openbaar vervoer naar haar toe te komen. Net als veel ondernemers kreeg Carollyne het zwaar na maart 2020. Een dubbele huur voor woning en werkruimte, geen inkomsten, en geen overheidssteun omdat ze niet de juiste KvK codes bleek te hebben. Ze heeft van de weeromstuit besloten helemaal geen geld te vragen, en alleen van donaties te leven.

Injecties

In de eerste maanden van de pandemie was zij ook angstig, deed eens in de drie weken boodschappen en vermeed situaties waar ze besmet zou kunnen worden. Een Youtube-filmpje met Willem Engel, die zij als salsaliefhebber nog kende van vroeger, leidde ertoe dat ze “uit haar angst plofte”. Ze ging zich ook via andere kanalen verdiepen in het virus, in de maatregelen en in de vaccinaties. Over haar beslissing om zich niet te laten vaccineren is ze heel duidelijk. “Ik twijfel niet. Liever spreek ik trouwens over injecties”, aldus Carollyne.

“In dat spuitje zit iets heel anders dan in de vaccinaties die we kennen van vroeger tegen de mazelen en bof. Daarbij wordt een verzwakt virusdeeltje ingespoten. De mRNA-deeltjes die nu ingespoten worden, zetten onze cellen aan om zelf een eiwit te maken wat lijkt op één eiwit van het virus, namelijk het spike-eiwit. Bij natuurlijke infectie of bekende vaccins gebeurt dit alleen in speciaal hiervoor bedoelde cellen, maar omdat dit een nieuwe techniek is zou het kunnen dat ook vb. gewone spiercellen het spike-eiwit gaan maken. En vervolgens kan ons immuunsysteem gaan reageren met antistoffen tegen deze lichaamseigen cellen die aan de buitenkant het spike-eiwit van het virus hebben. Terwijl als je door het echte virus (wat uit meerdere eiwitten bestaat) geïnfecteerd wordt, bouw je ten eerste antistoffen op tegen alle eiwitten van het virus, plus je de antistoffen reageren op niet-lichaamseigen eiwitten. Ik ben viroloog noch vaccinoloog, en ik ben ook geen principieel tegenstander van vaccinaties, maar dít is mij te spannend, en ik ben niet de enige die er zo over denkt.”

Na ons gesprek stuurde Carollyne een weblink naar dit Youtube-fimpje van De Nieuwe Wereld waarin filosoof Ad Verbrugge en immunoloog Theo Schetters hun bezwaren tegen het vaccineren aangeven. https://www.youtube.com/watch?v=vTpVtHNCkFY

Carollyne ergert zich aan de manier waarop de overheid de bevolking probeert te overtuigen hoe ongevaarlijk de vaccins zijn: “Hugo de Jong die het vergelijkt met een frikandel. Ik volg al jaren een veganistische lifestyle. Ik weet wat in een frikandel zit, dus die hoefde ik voor die tijd ook niet”.

Ze verbaast zich over de strenge maatregelen om verspreiding van corona tegen te gaan. “Ik kan het aantal coronadoden niet rijmen met de maatregelen. Als je ziet hoeveel mensen er dood gaan aan hart- en vaatziekten, en aan longkanker en de McDonalds mag gewoon open blijven, en sigaretten mogen gewoon gekocht worden.” Carollyne wil overigens mensen niet verbieden pizza’s te eten, dat doet ze zelf ook wel eens, maar meestal kiest ze ervoor gezond te eten.

Er zijn zaken zijn die ze wantrouwt, zoals de situatie waarin arts Rob Elens de inspectie op bezoek kreeg, omdat hij alternatieve behandelingen met vitaminen, zink en hydroxychloroquine bepleitte, en met groot succes in zijn praktijk. “Ik wil ver weg blijven van speculeren over complotten. Ik wil niet tegen van alles zijn – tegen de overheid, tegen vaccinaties en pcr-testen – maar vóór dingen: voor integriteit van het eigen lichaam, voor correct en volledig voorgelicht worden over de voordelen én de risico’s van de injecties met experimentele vloeistof, voor correct en volledig voorgelicht worden over wat de PCR-test wel doet en wat hij niet doet voordat je besluit om het stokje in je neus te laten steken, voor behoud van grondrechten, voor democratie, voor gezondheid”. Carollyne is, ook om te bezuinigen, gestopt met ‘oude media’, maar bestudeert wel de website van de RIVM. Ze wisselt kennis en ervaringen uit met anderen, online maar ook tijdens demonstraties op het Museumplein en het Malieveld.

De Gele Plu

“Samen met Welmoed Arkenaar, ben ik een project gestart: De Gele Plu.org https://degeleplu.org/. Als een manifestatie wordt ontbonden, dan kun je met De Gele Plu rond gaan wandelen in de buurt en vreedzaam verzet en liefde blijven uitstralen”. Een paar duizend paraplu’s hebben ze inmiddels handmatig met stiften voorzien van rode hartjes en woorden als liefde, verbinding, vrijheid en grondrecht. Carollyne heeft zelfs de afgelopen tijd een partij gevonden waar ze zich thuis voelt: Lijst 30. https://lijst30.nl/, vanwege de medemenselijkheid die de partij als belangrijkste uitgangspunt stelt.

Hoe zal het verder gaan de komende maanden? Carollyne maakt zich zorgen over weer een nieuwe tweedeling in de maatschappij: tussen de gevaccineerden en de niet-gevaccineerden. Kijk maar naar Israël wat dat voor een samenleving betekent. Na het gesprek stuurt ze ook deze videolink https://www.youtube.com/watch?v=WMsn0bj_P6o. We hebben een van De Gele Plu’s meegenomen voor de verzameling Coronaobjecten van het Amsterdam Museum.


Onze
partners

met dank aan: Gemeente Amsterdam West Soundtrackcity Het huis van Amsterdam