Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

video

Amsterdam Touch /Remote

TRAILER VAN:

AMSTERDAM TOUCH / REMOTE
korte experimentele film (17’)
met Amsterdam tijdens de coronacrisis als decor en klankkast

Amsterdam Touch / Remote (17’) is een experimentele film waarin een danseres (Jori Meijer), een percussionist (Bart Fermie) en een cameravrouw (Miranda van der Spek) zich laten inspireren door de veranderende stad Amsterdam ten tijde van de coronacrisis.

Een cine-dans-ritme-trance
De film Amsterdam Touch / Remote is een sferische wandeling door de stad met hypnotische beelden, dansante bewegingen, klanken en ritmische geluiden. Amsterdam is daarbij decor en klankkast. De scènes in de film zijn in diverse improvisatie-sessies opgenomen tijdens de coronacrisis, vanaf de eerste lockdown in maart 2020 tot aan de voorzichtig heropende stad in juni 2021.
De danseres reageert vanuit beweging en met ademhaling en klanken op alles wat in haar omgeving gebeurt. De percussionist gebruikt o.a. hekken, brugleuningen, palen, steen en water als ritme- en klankinstrument. De cameravrouw cirkelt met haar camera organisch meebewegend om de danseres en de percussionist. Het enige wat er is, is het onderweg zijn, de interactie tussen de camera, muzikant, en danser én alles wat zich voortdoet op hun weg door de veranderde stad: een cine-dans- ritme-trance.

Een lege stad als inspiratie
Tijdens de eerste lockdown, maart 2020, ging het drietal bij wijze van experiment de straat op. Wat voor beelden kun je creëren in een lege en stille stad die gewoonlijk bruist en zoemt van de geluiden? Het gaf veel inspiratie voor nieuwe opnames en leidde uiteindelijk tot de realisatie van Amsterdam Touch / Remote.

Touch/Remote
Binnen de improvisatie wordt gespeeld met het spanningsveld tussen afstand, isolement en aanraking. Wat voor intimiteit is er nog mogelijk als we afstand moeten houden? De stad wordt aangeraakt, omarmd en gestreeld. De danseres verschuilt zich soms onder voorwerpen zoals een kalebas, en isoleert zich als het ware van de omgeving, maar de klankschaal blijkt ook een uitdagend voorwerp om contact mee te leggen. Zo ontstaat een verhaal over verwondering, vervreemding en verlangen tijdens de leegte in lockdown en in de 1,5 meter- samenleving.

Première met performance
De film is op 3 september in première gegaan in een prachtige locatie van Stadsherstel: de Posthoornkerk op de Haarlemmerstraat 124-126, te Amsterdam. Na de film werd een live performance (45’) uitgevoerd, door Trio Touch / Remote met dans, klank, ritme, saxofoon, loopstation en beeldimprovisaties van videast Miranda van der Spek.

Uitzending en vertoning
Vanaf september 2021 zal de film via diverse kanalen worden vertoond en verspreid. Daarnaast zal de film inclusief performance nog een tiental keer worden gepresenteerd op diverse locaties binnen en buiten Amsterdam. Aankondigingen hiervan volgen via social media.

Film
Jori Meijer (dans & klank)
Bart Fermie (percussie & klank) Miranda van der Spek (camera & editing)

Performance met Trio Touch / Remote:
Jori Meijer (dans / klank / loopstation) Bart Fermie (percussie / klank / loopstation) Joao Driessen (tenor- en altsaxofoon)
en Miranda van der Spek (beeldprojectie)

Een project van
Miranda van der Spek / Mirandas filmproducties i.s.m. Stichting CineMusica

Gesubsidieerd door
Norma Coronafonds / AFK / Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland / Voor de Kunst

Social media
https://www.instagram.com/ams.touchremote/ https://www.facebook.com/ams.touchremote

Contact projectleider
Miranda van der Spek (filmmaker) mirandasfilmproducties@gmail.com / st.cinemusica@gmail.com +31 6 42001424 www.mirandasfilmproducties.nl

door Mirandas filmproducties


Onze
partners

Soundtrackcity met dank aan: Gemeente Amsterdam West Het huis van Amsterdam