Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Amsterdam 2020

Het was 1983 toen de Amsterdamse fotograaf / filmmaker Ed van der Elsken met zijn Austin ‘Mini Moke’ door een leeg Amsterdam reed. Hij moest heel vroeg op om een lege stad te vinden, het zal zo’n vijf uur zijn geweest, in de zomer natuurlijk. De camera had hij op het dak vastgeschroefd.
Het filmpje draaide hij versneld af en monteerde het geluid van de fluitist Harry Kaplan eronder. Die had die ontmoet terwijl die op straat een keer stond te spelen, op naar het lijkt, het Damrak. Het was het intro van zijn inmiddels beroemde film ‘My Amsterdam’.

Ik was toen 20 jaar en nog geen fotograaf, dat kwam een paar jaar later, maar Ed was wel altijd een held voor me. Zijn boeken ‘Sweet Life’ en ‘Eye love you’ kende ik van voor tot achter en van achter tot voren. Ed was dus niet alleen een fotograaf, maar ook een benadigd filmmaker, een best bijzondere combinatie, zeker voor die tijd, Johan van der Keuken, was er nog zo een.
Heel vaak keek ik naar de versnelde lege straten van Ed en dacht dit is een Amsterdam wat nooit meer terug zal komen, zo leeg.

Maar vandaag is dit Amsterdam er weer, de reden is minder leuk: Covid19, maar het maakt Amsterdam zo onwaarschijnlijk mooi.
Een hommage aan Ed en Amsterdam met dezelfde fluitist die weer meefluit.

Kadir van Lohuizen / NOOR, april 2020

door Kadir van Lohuizen / NOOR


Onze
partners

Soundtrackcity Het huis van Amsterdam met dank aan: Gemeente Amsterdam West