Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

video AT5

Afgestudeerd maar geen baan meer

14 juli 2020

Je bent afgestudeerd, kunt zo aan de slag, dan komt corona en gaat het hele feest niet door. Het overkomt Amsterdamse studenten in deze tijd regelmatig.

Veel bedrijven riepen bij uitbraak van het virus een vacaturestop af en cancelden contracten. Vooral jongeren onder de 25 worden hard geraakt: zij raken al werkloos voordat ze überhaupt zijn begonnen. Omdat ze geen ervaring hebben is ander werk zoeken, zeker op dit moment, nog moeilijker.

Claudine Wijsmuller is één van de afgestudeerden in deze situatie. Ze kreeg na haar afstuderen maar liefst drie aanbiedingen voor een contract.

Nienke van der Ven besloot een intensieve selectieprocedure van een jaar te volgen om stewardess te worden. Beiden haalden de finish en kregen een contract aangeboden.

Nienke zag om haar heen dat contracten on hold werden gezet en dat mensen ontslagen werden. Daar hield ze zelf ook rekening mee, tot ze zelf ook een mailtje kreeg. “Dan is het klaar. Dus zo heb je een droom, wordt je aangenomen en vrij snel daarna is dat weer over”, vertelt zij.

Voor Claudine was de schok nog groter. Zij besloot om haar nieuwe contract te vieren met een vakantie. Eenmaal daar kreeg ze een belletje van haar, dacht zij, nieuwe werkgever. “Ik zat in de Filippijnen toen ik te horen kreeg: ‘Je kan niet starten in April'”. Ze koos ervoor om een stage te gaan lopen voor de ervaring, maar moest wel weer intrekken bij haar ouders thuis. “Ik had het graag anders gezien op m’n 26e.”


Onze
partners

Het huis van Amsterdam met dank aan: Gemeente Amsterdam West Soundtrackcity