Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

video

Goodiebags voor bewoners van Amsterdam West

ABC Alliantie Welzijn en Combiwel Maatschappelijke Dienstverlening & De Geldcoach delen Goodiebags uit aan bewoners van Amsterdam West

ABC Alliantie Welzijn en Combiwel Maatschappelijke Dienstverlening & De Geldcoach hebben de handen ineengeslagen. In april 2020 werd de Combibag uitgereikt aan bij hen bekende inwoners van Amsterdam-West, die door de coronacrisis weinig buiten komen. Het succes van deze actie is vooral ook te danken aan de inzet van heel veel vrijwilligers, die de tassen hebben bezorgd. De goodiebag, gevuld met contactgegevens van allerlei hulpinstanties en kleine cadeautjes, is bedoeld als bron van informatie én een hart onder de riem om het thuis beter vol te houden. Daarnaast is het uitreiken aan de deur een goed moment om de vraag te stellen “Hoe gaat het met u?”. De gemeente Amsterdam heeft een financiële bijdrage geleverd om dit project mogelijk te maken.

Juist in deze tijd is het belangrijk om goed op elkaar te letten. Maar met het landelijke devies om zoveel mogelijk thuis te blijven, is dat soms best ingewikkeld. Dagelijkse activiteiten of werk en ontmoetingen met vrienden en familie zijn schaars geworden. Waar buren elkaar voorheen in het portiek of op straat tegenkwamen, gebeurt dat nu bijna niet. Daarbij ontstaat het risico dat mensen vereenzamen. Of ze ervaren juist spanningen in huis, waardoor de kans op huiselijk geweld toeneemt. Vanuit de maatschappelijke dienstverlening wordt al op regelmatige basis telefonisch contact gezocht met inwoners van Amsterdam-West. Het blijft echter contact op afstand. Vandaar dat er vanuit Combiwel en ABC Alliantie Welzijn het initiatief is ontstaan om een goodiebag uit te reiken aan buurtbewoners in West, om hen een hart onder de riem te steken en ze te wijzen op alle mogelijkheden tot hulp die nog wél mogelijk zijn.

Initiatiefnemers zijn Sophie Voskuilen (maatschappelijk werker) en Veronika Nab (buurtwerker). Sophie: “Het begon met de vraag hoe we onze buurtbewoners in deze tijd een hart onder de riem kunnen steken. We willen graag laten zien dat we er voor hen zijn, ook of misschien wel júíst in deze onzekere tijden. We horen hier en daar van bewoners dat zij zich alleen voelen en zich bezwaard voelen om daarover te bellen. En we maken ons zorgen over de landelijke toename van meldingen van huiselijk geweld. Wij willen nu juist laten zien dat ze juist wel die telefoon kunnen oppakken en dat er nog steeds hulp voor handen is. Ik heb een voorbeeld van een gezin waar de spanningen thuis hoog opliepen en de ouders zaten met de handen in het haar. Wij hebben toen informatie gegeven hoe zij hulp kunnen zoeken en ook speelgoed voor de kinderen. We merkten dat dit veel lucht gaf in dat gezin. Als we iets kunnen doen ter preventie van huiselijk geweld, is dat winst.” Veronika: “Wij denken dat de Combibag, zoals we de goodiebag gedoopt hebben, een stap in de juiste richting is. We geven informatie, zoeken direct contact met onze buurtbewoners en hebben daarnaast ook nog een paar leuke cadeautjes toegevoegd. Zo helpen we Amsterdammers in deze moeilijke tijden.”

De gemeente Amsterdam heeft ook een financiële bijdrage geleverd aan het project. Sophie: “Wij zijn een beetje brutaal geweest en hebben aan de gemeente gevraagd of zij ons financieel wilden steunen in dit project. Ze waren direct enthousiast en zij hebben toegezegd ons te helpen. We zijn hier heel blij mee.” Ook andere sponsoren, zoals Het Parool, zijn te hulp geschoten. Veronika: “Het is mooi om te zien hoe allerlei ondernemers belangeloos hun hulp aanbieden. Dat zie je overal in de stad én in Nederland gebeuren. Daar mogen we met z’n allen best een beetje trots op zijn.”

De video is belangeloos gemaakt door Marieke Schoenmakers van www.ilovework.nl.

Deel dit stuk.

door Monique Hammer - Buurtwerker in de Baarsjes


Onze
partners

Het huis van Amsterdam Soundtrackcity met dank aan: Gemeente Amsterdam West