Filteren

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Hoe klinkt de stad in coronatijd?Ear-openers voor een gezonde en rechtvaardige stad


Amsterdam in coronacrisis klonk opeens heel anders. Hoe hebben de stadsbewoners dat zelf ervaren? Soundtrackcity plaatste 20 maart een oproep aan alle Amsterdammers om iets te schrijven over de effecten van het nieuwe geluidslandschap op hun welbevinden, op hun gezondheid, op hun sociale leven. Overal in de stad zijn mensen gaan luisteren en schrijven. Uit de meer dan honderd reacties vind je hier een selectie prikkelende ear-openers, afgewisseld met geluidsopnames uit coronatijd. Veel opnames zijn 3D, gebruik een koptelefoon voor maximaal effect.

Dat de stad onder lockdown stiller was is een open deur. Paradoxaal genoeg melden veel mensen dat ze juist méér geluid hoorden. Niet zo gek, want doordat de gebruikelijke herrie van lucht- en wegverkeer wegviel kwamen andere geluiden naar voren. Stemmen, vogels, voetstappen, geluiden van aanwezigheid waar mensen erg van genoten. Nu het verkeerslawaai weer toeneemt vragen mensen zich af of we terug moeten naar ‘bussines as usual’. Wie heeft recht om hele delen van de stad op te schrikken of uit de slaap te houden? Motorrijders? Schiphol? KLM? Hoe rechtvaardig is een stad waar bewoners hun ramen gesloten moeten houden om niet gek te worden van de continue verkeersdreun? Wie mag geluid maken en wie niet? Wie of wat mag worden gehoord? Geluid gaat niet over stilte maar om communicatie, én over macht. Aandachtig luisteren naar de stad legt feilloos de machtsverhoudingen bloot.

Op basis van de reacties maakt Soundtrackcity een podcast voor mensen met een groot hart voor de stad die graag nadenken over hoe Amsterdam in de toekomst moet klinken. Luister naar het geluid van de coronastad. Gebruik deze uitzonderlijke periode als ‘ear-opener’ voor een gezonde en rechtvaardige stad.
Deze zaal is gecureerd door:
soundtrackcity


Onze
partners