Klokkenluiden op koningsdag
door Renate Zentschnig
Amsterdam in coronacrisis klinkt heel anders dan anders. Hoe ervaren stadsbewoners dat zelf? Soundtrackcity plaatste 20 maart 2020 een oproep aan alle Amsterdammers om iets te schrijven over de effecten van het nieuwe geluidslandschap op hun welbevinden, op hun gezondheid, op hun sociale leven. Overal in de stad zijn mensen gaan luisteren en schrijven. Uit de meer dan honderd reacties vind je hier een selectie afgewisseld met beeld, prikkelende ear-openers, en geluidsopnames in coronatijd. Veel geluidsopnames zijn 3D, gebruik een koptelefoon voor maximaal effect.
Dat de stad onder lockdown stiller is, is een open deur. Paradoxaal genoeg melden veel mensen dat ze juist méér geluid horen. Niet zo gek, want doordat de gebruikelijke herrie van lucht- en wegverkeer flink afnam kwamen andere geluiden naar voren. Stemmen, vogels, voetstappen, geluiden van aanwezigheid waar mensen enorm van genieten. Nu het verkeerslawaai weer toeneemt vragen mensen zich af of we wel terug moeten naar ‘normaal’. Terechte vraag. Wie heeft recht om hele delen van de stad op te schrikken of uit de slaap te houden? Motorrijders? Schiphol? vuurwerkliefhebbers? Hoe rechtvaardig is een stad waar bewoners hun ramen gesloten moeten houden om niet gek te worden van een continue verkeersdreun? Wie mag geluid maken en wie niet? Wie of wat mag worden gehoord? Geluid gaat niet over stilte maar om communicatie, én over macht. Aandachtig luisteren naar de stad legt feilloos de machtsverhoudingen bloot.
Geïnspireerd door alle inzendingen maakt Soundtrackcity een podcast voor mensen met een groot hart voor de stad die graag nadenken over hoe Amsterdam in de toekomst moet klinken. Luister naar het geluid van de coronastad en gebruik deze uitzonderlijke periode als ‘ear-opener’ voor een gezonde en rechtvaardige stad.
Deze zaal is gecureerd door:
Soundtrackcity