Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

SOUND OF SILENCE



De lege clubs van Amsterdam vastgelegd


Paradiso, Melkweg, Westerunie, Air, Bitterzoet, Chicago Social Club, Chin Chin, Doka, Radion, Jimmy Woo, Marktkantine, Panama, Club Nyx, Oliva, OT301, Club Church, Radion, Club Lovelee, Radio Radio – het zijn plekken in Amsterdam waar alles draait om samenzijn. Ze hebben er nog nooit zo verlaten bij gelegen als nu.

Van populaire hotspots in hartje centrum tot donkere kelders aan de rand van de stad, ze danken hun bestaansrecht aan de nachtelijke samenkomst van clubgangers. In tegenstelling tot in de lege cafés en restaurants vinden we hier nauwelijks tafels en stoelen, heel weinig decoratie. De ruimte is normaal hoofdzakelijk gevuld met mensen, gelijkgestemden die dicht tegen elkaar aan genieten van het geluid van de muziek en het ritme van de beat, van samen dansen tot in de vroege ochtend.

Tijdens de lockdown voelde fotograaf Joram Blomkwist (41) zich soms een hond die niet uitgelaten kon worden. “In de 23 jaar dat ik in Amsterdam woon, heeft het nachtleven voor mij in bepaalde tijden een grote rol gespeeld. En niet alleen voor mij maar voor veel mensen in de stad heeft het nachtleven een belangrijke sociale functie.’’

Blomkwist besloot de verlaten clubs op te zoeken en vast te leggen. In drie maanden tijd is hij met een kar vol met fotoapparatuur langs 19 clubs in Amsterdam gegaan. Hij fotografeerde elke club vanaf hetzelfde standpunt naar het lege podium toe, met belichting vanonder de camera. Het levert een serie eerlijke portretten op van misschien wel de meest verlaten plekken van het afgelopen jaar.




Deze zaal is gecureerd door:
Joram Blomkwist

Joram Blomkwist (1979) is a photographer from Amsterdam, Netherlands. His father worked as a set dresser for film and television, where Blomkwist spent many times in studios and on film sets. Influenced by this, he attended the Art Direction School. After graduating, Blomkwist assisted national and  international photographers. In those years his interests evolved from advertising photography (from the front) more to portraying the back of our consumption. Blomkwist researches, collects and photographs consumed or destroyed objects and shows the results of human activity.


Onze
partners

met dank aan: Gemeente Amsterdam West Soundtrackcity Het huis van Amsterdam