Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Psychiatrie in de stadBinnen en buiten


Hemelkaarten bestaan niet meer, eeuwenlang heeft ieder geloof of cultuur symbolen van menselijke angsten geprojecteerd op de hemel die door cartografen in beeld werd gebracht. Ergens in de oneindige verten van de ruimte, zo zeggen de kaarten, wacht het antwoord op onze eindige problemen.

In het ‘binnen’ van je gedachten kan alles op hol slaan of voortdurend in cirkels gaan ronddraaien. Maar dan zijn er altijd buiten de horizon, de wolken, een hemeldak die zich voor je openvouwen en je een stukje uit je eigen gedachten kunnen trekken.

In coronatijden was het fysieke binnen de vaste verblijfplaats voor ons allemaal. Een wandeling was toegestaan, maar thuisblijven was het dwingende advies. Dat doet iets met een mens. Dat doet vooral ook iets met mensen met een psychische aandoening. Of mensen met weinig houvast, zoals statushouders die nog moeten beginnen met het verwerken van het verleden en het opbouwen van een verbintenis met het nieuwe land. Zwervers. Deze kwetsbare groepen zijn in gewone tijden al vaak verborgen ergens in de vouwen van onze maatschappij, nu blijven ze opnieuw onzichtbaar. Een psychische kwetsbaarheid is zelden aan iemand af te lezen.

Een depressie maakt dat je donkere dagen binnen doorbrengt. Achter de voordeur. Geen krant schreef erover.

De GGZ ging op slot en de klinieken en de dagbehandeling werden getransformeerd tot coronavrije vestingen, meer gevangenis dan kliniek. Opeens zien deze groepen kwetsbaren overal glazen schermen, mondkapjes, handschoenen, als een dystopie in een SF-film. Een verward brein zou kunnen denken dat de wereld bang voor hem is geworden. Afstand houden terwijl je de warmte van de mens tegenover je zo hard nodig hebt. Een glimlach, begripvolle ogen. Je eigen ogen zien alleen muren en misschien een boom vanuit het venster. Ook die weidse hemel moet je missen. De speciale nieuwsbrief die iedere week werd bezorgd was het contact met de buitenwereld, die voor velen houvast bood. De postbode met een hemelkaart.

(Tekst door Hanne Hagenaars)
Deze zaal is gecureerd door:
Wilco Tuinebreijer

FILTERS
Sorteren op:


Onze
partners

met dank aan: Gemeente Amsterdam West Het huis van Amsterdam Soundtrackcity