Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

De lege blauwe peperbushet iconische beeld van een stilgevallen stad


Ineens viel het me op: lege blauwe peperbussen. Het beeld kwam binnen als een mokerslag. Dat het creatieve, culturele en bruisende leven in de stad plat ligt door corona, wist ik ook wel. Maar dat er zelfs geen posters werden geplakt… Het drong tot me door dat Amsterdam ineens vol stond met lege peperbussen. Dat beeld wilde ik vastleggen en om toch een beetje reuring te veroorzaken in deze stille stad, deed ik op 19 januari 2021 een oproep op Facebook:

Lege blauwe peperbussen. Geen voorstellingen, tentoonstellingen, festivals, concerten en geen posters. Ik wil hier graag een serie van maken, wie doet er mee? We moeten snel zijn, hopelijk hangen ze snel weer vol met allerlei moois. Graag met straatnaam en stadsdeel.
#legeblauwepeperbus

Mijn Facebookvrienden gingen los. Ze stuurden de ene na de andere prachtplaat naar me op. Peperbussen. Knalblauw. Het blauw dat opvalt, maar dat je blijkbaar ook negeert, want die lege blauwe peperbus was niemand eerder opgevallen. Ik plaatste de foto’s op Facebook, de groepstentoonstelling groeide en groeide. Gezamenlijk deden we onderzoek naar de peperbus in het algemeen en naar de lege blauwe in het bijzonder. We zagen zuilen met geheimzinnige deurtjes. Brede en smalle zuilen. Zuilen met verschillende hoedjes en verschillende tinten blauw. Slordig geplakt, of strak in het grid. Peperbussen die het hoogmoedig opnamen tegen woontorens, en peperbussen die zo blauw straalden dat het omringende zwerfvuil ervan opfleurde.

In de winter en het voorjaar van 2021 was er niks te doen in de stad. Maar ook weer wel. Ineens keken we met een hele groep mensen naar niks. Het was verslavend.
Deze zaal is gecureerd door:
Marie Anne Remmelink

Marie Anne Remmelink is ideeënmaker, ontwerper, beeldmaker, schrijver, en mede-eigenaar van Ontwerpstudio Familiemusea.

FILTERS
Sorteren op:


Onze
partners

Soundtrackcity Het huis van Amsterdam met dank aan: Gemeente Amsterdam West