Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Hoe we het monster versloegenAmsterdamse kinderverhalen in tijden van corona


“Ik ga jullie een wonderbaarlijk verhaal vertellen. Het begon een paar weken geleden toen we afstand moesten houden.”

Als je tien jaar bent, dan laat deze coronatijd een onuitwisbare indruk achter. Vier maanden geen school voelt als een eeuwigheid. Helemaal als je thuis niet altijd de middelen hebt die je helpen met digitaal onderwijs en je ouders niet altijd kunnen bijspringen met thuisonderwijs.

Het boek Hoe wij het monster versloegen vertelt de verhalen van Amsterdamse kinderen. Tijdens de lockdown en in de zomer kregen deze kinderen schrijfworkshops van schrijvers. Hun verbeelding kwam tot leven en er ontstonden verhalen over hoe zij deze tijd hebben ervaren.

Tijdscapsule
De verhalen gaan over het virus, de quarantaine en de lockdown. Ze zijn boos, bang, verdrietig, grappig, dapper en vooral vol van fantasie. Het boek is als een tijdscapsule. Over twintig jaar zullen we dit boek nog eens herlezen en zeggen: ach ja. Zo was het toen. Dat rare coronajaar. Door deze verhalen lezen we hoe deze coronaperiode door kinderen werd ervaren.

De verhalen bevatten hoopvolle blikken over hoe het verder zal gaan met  de wereld en henzelf. Creativiteit hebben deze kinderen volop, genoeg om welk monster dan ook de nek om te draaien. Deze kinderen zijn de toekomst. Lees maar!

Een bijzondere samenwerking

Hoe we het monster versloegen werd gemaakt onder redactie van Anna van Praag, kinder- en jeugdboekenschrijfster, met sprekende illustraties van Marc Suvaal, grafisch vormgever en illustrator, afgestudeerd aan de kunstacademie in Rotterdam.

De schrijfworkshops voor de kinderen werden georganiseerd door Stichting voor Kennis en sociale Cohesie. SKC gelooft in de potentie van jongeren. Relatief veel jongeren in de grote stad groeien op in een kansarme omgeving. Hierdoor krijgen zij vaak minder kansen dan gemiddeld om zich optimaal te ontwikkelen. SKC is ervan overtuigd dat deze jongeren het in zich hebben om succesvol te zijn. Met de juiste ondersteuning doen ook zij volledig mee.

Het boek is uitgegeven door ROSE stories. Met een scherp oog voor talent en een radar voor wat er leeft, haalt ROSE stories verhalen op en brengen ze deze samen met de verteller de wereld in.
Deze zaal is gecureerd door:
ROSE stories & Stichting Kennis en Scoiale Cohesie


Onze
partners

Het huis van Amsterdam met dank aan: Gemeente Amsterdam West Soundtrackcity