Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Black Lives Matter




Sinds de dood van George Floyd in Minneapolis op 25 mei 2020 is er overal ter wereld op grote schaal protest tegen extreem politiegeweld en institutioneel racisme. Ook in Amsterdam. In een vanwege de coronapandemie haast lege stad nemen op 1 juni 2020 duizenden mensen de Dam in om te demonstreren voor Black Lives Matter. Kick Out Zwarte Piet en Black Queer & Trans Resistance Nederland organiseerden het solidariteitsprotest. In de toespraken kwam telkens naar voren dat institutioneel racisme ook hier in Nederland plaatsvindt.

Teksten op protestborden verwijzen naar allerlei vormen van solidariteit. “I can’t breathe” refereert aan politiegeweld en etnisch profileren sinds de dood van de Amerikaanse Eric Garner in 2014 en “All Black Lives Matter” staat onder meer voor erkenning van de cruciale rol van de zwarte LHBTQI+-gemeenschap in de strijd voor gelijkwaardigheid. De hashtag #BlackLivesMatter werd in 2013 gestart door Alicia Garza, Patrisse Cullors en Opal Tometi, drie zwarte Amerikaanse vrouwen. Inmiddels is Black Lives Matter een internationale beweging tegen anti-zwart geweld.

De recente gebeurtenissen leven enorm in de stad. In Amsterdam volgde een tweede demonstratie in het Nelson Mandelapark met opnieuw een grote opkomst. Onder het standbeeld van Anton de Kom werd met stoepkrijt “Black is Beautiful” geschreven. Andere standbeelden zijn het onderwerp van kritiek om wat zij op prominente plekken in de publieke ruimte uitdragen. Bedrijven en organisaties publiceren statements waarin zij zich uitspreken tegen racisme en een hand in eigen boezem steken.

Racisme en de strijd daar tegen staan volop in de schijnwerpers. Aan keukentafels, rond koffiezetapparaten en door middel van video calls zijn Amsterdammers met elkaar in gesprek over dit onderwerp. Of juist niet. Wanneer je dagelijks te maken hebt met vormen van uitsluiting kan het confronterend zijn om steeds je verhaal te moeten doen. Het is geen nieuw fenomeen, maar een complex onderwerp dat diepgeworteld zit in sociale, economische en politieke structuren van onze samenleving. Zal er echt iets veranderen en hoe lang zal het duren? Het is aan ons allemaal om daar een rol in te spelen.

Hoe ervaar jij Black Lives Matter in Amsterdam? Stuur je foto, video, gedicht of meme in via coronaindestad.nl/inzendingen/




Deze zaal is gecureerd door:
Imara Limon, conservator Amsterdam Museum


Onze
partners

met dank aan: Gemeente Amsterdam West Het huis van Amsterdam Soundtrackcity