Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Afbeelding

Verstilling in de stad

Amsterdam, 17 april 2020. Het is vrijdagmiddag rond 15:00 uur.  Kijkend op de Dam, met de Kalverstraat in de rug. De Dam is een plein in het Centrum van Amsterdam. Het is het decor voor verhalen van het koninklijk paleis tot aan het Nationaal Monument. Op De Dam komen verschillende straten uit zoals de Kalverstraat en Damstraat.

Op vrijdagmiddag komen veel toeristen aan met de trein op het Centraal Station om verder te reizen te voet, tram of bij metro. De Dam, waar mensen naar mensen kijken, waar bewoners via De Dam richting huis gaan of een toerist die een glimp wil opvangen van het warenhuis De Bijenkorf.

De Dam is op enkele voetgangers en fietsers en een tram na, in de 21e eeuw niet zo stil geweest. Al kijkend naar de foto zie je een strak blauwe lucht, géén vliegverkeer boven de stad. In de verte hoor je het geluid van een kerkklok, het geluid van duiven. Geluidshinder in het centrum is deze dagen ver te zoeken. De stadsgeluiden hebben plaats gemaakt voor Corona. Wat overblijft is het moment waarop de tijd even stil lijkt te staan. Amsterdam is stil gevallen.

Niet eerder heeft de stilte van de stad zo’n verpletterende indruk op mij gemaakt. Al kijkend naar de prachtige stadsgebouwen op het plein kom ik erachter dat de geschiedenis misschien wel beter tot zijn recht komt dan ooit? Helaas is de aanleiding niet wat het moet zijn. Corona en de intelligente lockdown legt Amsterdam stil.

door Marco van Beusekom


Onze
partners

met dank aan: Gemeente Amsterdam West Soundtrackcity Het huis van Amsterdam