Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

video AT5

Stamgasten missen hun kroeg

4 februari 2021

De tweede huiskamer van veel Amsterdammers is gesloten. Nu de kroegen dicht zijn, verdwijnt voor de stamgasten een groot deel van hun sociale netwerk. Hoe gaan zij om met deze grote verandering in hun leven?

Ray woont alleen en liep zo’n vijf tot zes keer per week een rondje lang zijn favoriete café’s. Voor café ’t Blaauwhooft op Bickerseiland vertelt hij: ‘Ik ben mijn uitje kwijt en mijn ouwehoertje elke dag. Daar heb ik het best wel lastig mee.’

Ook stamgast Jonas vindt het pijnlijk. ‘Er wordt vaak naar mij verwezen als onderdeel van het meubilair’, aldus Jonas. Normaal gesproken zou hij dagelijks na zijn werk, bij café Fonteyn op de Nieuwmarkt naar binnen stappen om een biertje aan de bar te bestellen.

Barman Bart van Houten geeft aan de stamgasten te missen. ‘Helemaal als ik Ray zo zie zitten, dan denk ik: dat hebben we toch nodig in deze tijd, een beetje gezelligheid.’

Ook mede-eigenaar Rosa Lieve Burger van Café Fonteyn mist de vaste gasten. ‘Ik vind het natuurlijk sowieso heel erg dat we dicht zijn, maar de stamgasten: dat is wat Fonteyn maakt. We hebben er heel veel en ik ben benieuwd wat ze doen en waar ze zijn.’ Daar kan Jonas wel antwoord op geven. ‘Ik ben thuis veel piano aan het spelen en aan het dichten.’

door AT5


Onze
partners

met dank aan: Gemeente Amsterdam West Soundtrackcity Het huis van Amsterdam