Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Bruin konijn
Afbeelding 21 maanden armoede

Run op huisdieren in laatste coronamaanden

Tekst Robin Uitham – oktober 2020

De afgelopen corona-maanden is er veel vraag naar huisdieren, bevestigen dieren-organisaties. “Wij zien veel meer impulsaankopen, met alle gevolgen van dien. Veel mensen hebben opeens een huisdier aangeschaft omdat ze meer thuis zaten, en dan merken ze als ze wel weer naar hun werk gaan dat het toch lastig is. Er komen meer meldingen binnen van asiels dat mensen afstand willen doen van hun dier, en dat zijn niet per se minima”, zegt Steffie van Horck van de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren.

Ook de Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn (SBH) ziet een toenemende vraag naar huisdieren. “Als je een leuk salaris hebt denk je dat je een dier kunt hebben, maar vervolgens raak je je werk kwijt, wordt je huisdier ziek en heb je geen buffer. Dan heb je ook problemen”, zegt Lilianne van Doorne. Los van de eenmalige kosten, kost een hond per jaar zo’n €1.200,- en een kat €550,- (afgezien van onder meer onverwachte dierenartskosten). Bezin eer je begint, adviseert Van Horck. “Denk er goed over na, het zijn gewoon hoge kosten, denk vooral ook: wat heb ik een huisdier te bieden? Een hond kan nu prettig zijn in je situatie, maar misschien heb je over twee jaar een fulltime baan waarvoor je veel van huis bent.” “Als je weinig geld hebt, maak een spaarpotje of sluit een verzekering af en denk goed na over welk dier je aanschaft. Een rashond brengt bijvoorbeeld vaak hoge dierenartskosten met zich mee.”

In Nederland leven zo’n 600.000 huisdieren in armoede, schat Van Doorne. Ruim de helft van de huishoudens onder de armoedegrens heeft een of meer huisdieren. “Het aantal dierenvoedselbanken is de afgelopen twee jaar toegenomen van 30 naar 45. Vroeger was de gedachte: minima moeten geen huisdier hebben. Maar de laatste tijd is meer begrip en interesse voor mensen met een kleine beurs die een huisdier hebben. Men beseft dat een huisdier veel kan bijdragen aan een stukje geluk. Wij propageren geen nieuw huisdier te nemen bij financiële problemen, maar als ze er zijn, moeten we ze toch helpen. Er zijn steeds meer stichtingen die steun bieden.”

Gedrag

Stichting Bevordering Huisdierwelzijn biedt 24 uur per dag hulp als een huisdier in acute medische nood verkeert en het baasje behandeling niet kan betalen (onder voorwaarden). De stichting overlegt direct met de dierenarts. Voorwaarde is dat iemand onder bewind staat of cliënt is bij een voedselbank.

De SBH heeft via het project Wat Nu? vrijwilligers die in noodgevallen voor een ander een hond kunnen uitlaten. De Sophia-Vereeniging heeft gratis gedrag-spreekuren. Meer info: huisdierenwelzijn.nl; sophia-vereeniging.nl of 020 623 6167

door MUG Magazine


Dit artikel is onderdeel van de zaal ’21 maanden armoede’ van MUG Magazine. MUG is gratis te krijgen op 300 plekken in de stad, waaronder supermarkten en bibliotheken, en bevat tips en informatie over werk en inkomen, armoedebestrijding en schuldhulp.


Onze
partners

Het huis van Amsterdam met dank aan: Gemeente Amsterdam West Soundtrackcity