Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Afbeelding

Oeps…. en toen waren ze ineens weg – Mondkapje af, hoortoestel kwijt

Oeps…. en toen waren ze ineens weg – Mondkapje af, hoortoestel kwijt
Het is bekend dat mondkapjes momenteel een grote ergernis vormen voor slechthorenden; spraakafzien en dus spraakverstaan zijn enorm belemmerd. Maar dit is niet het enige probleem. Ook de combinatie van een hoortoestel en het elastiekje van het mondkapje zorgen voor de nodige hinder. Steeds meer mensen verliezen hun hoortoestel.
Mondkapjes en hoorapparaten, het blijkt een ongelukkige combinatie. Het opzetten van een mondkapje wil nog wel lukken. Maar bij het afzetten gaat het mis. Meer dan eens wordt het vaak minuscule hoorapparaat of CI gelanceerd.
Het probleem zit hem in de elastiekjes van de mondkapjes die achter het hoortoestel gaan zitten. Bij het afzetten van het mondkapje trekt het elastiekje het achter het oor geklemde hoortoestel los. Hoorwinkels krijgen veel klanten terug die het hulpstuk op die manier kwijt zijn geraakt.
In de Gelderlander vertellen audiciens over de oplossingen die er al te krijgen zijn.
Een hoortoestel is een klein maar zeer kostbaar apparaatje. Je trekt het gemakkelijk mee tijdens het afdoen van het mondkapje nadat je bijvoorbeeld in een winkel bent geweest. Vaak sta je dan op straat. Afhankelijk van je gehoorverlies, in de drukte en het geroezemoes buiten, hoor je zo’n hoortoestel niet vallen. De kans is groot dat je het verliest zonder het te merken. De impact van het kwijtraken is echter enorm. Communiceren was al lastig met die mondkapjes op, maar zonder gehoorapparaten zijn gesprekken thuis of in de supermarkt echt heel ingewikkeld, zo niet onmogelijk. Bovendien zijn gehoorapparaten duur in aanschaf. Veel audiciens zien klanten de winkel inkomen omdat zij hun hoortoestel zijn verloren. Voor mensen die een bril, mondkapje én een hoortoestel is de uitdaging nog groter.

Tips – De belangrijkste boodschap? Let goed op!
• Beveiligingsclips voor hoortoestellen en CI van Oorclipz (link https://www.oorclipz.nl/) . Voor volwassenen hebben ze ook leuke printen!
• Naai aan elke kant van een stoffen hoedje een knoop aan de buitenkant. Achter die knopen kunnen de lussen worden gehaakt. En kapjes met elastieken achterom gaan over het hoedje. Draag je een mondkapje plus een faceshield, dan zit door het hoedje ook een CI veilig!
• Gebruik een extra grote paperclip (8 cm) om de koordjes van het mondkapje met elkaar te verbinden. Dit kan eventueel ook met 2 wat kleinere paperclips aan elkaar vast, net wat je zelf prettig vindt. Er zijn ook bandjes te koop voor mondmaskers.
• Er zijn mondkapjes met linten te koop. De linten bind je in de nek en ter hoogte van je al dan niet fictieve ‘paardenstaart’.
• Je kunt ook een snelsluiter gebruiken die sommige mensen in hun (sport)schoenen hebben.
• Doe je mondkapje op en af op een veilige plek, niet buiten op straat.
• Zet je vingers aan twee kanten van je voorhoofd onder het elastiekje en dan draai je naar boven en naar achter. Dan komt het bandje voorzichtig achter het hoortoestel vandaan. Oefen er desnoods mee.
• Nog een manier om je mondkapje af te doen: Haal het bandje eerst aan een kant los en en pas daarna de andere kant. Omdat er dan aan de andere kant geen spanning op staat blijft het minder haken. En je kunt zo twee handen gebruiken.
• Moderne hoortoestellen hebben een GPS locatie tracking. Bij verlies kun je met je smartphone bij benadering opzoeken waar het toestel is, zolang de batterij of accu het nog doet.
• Zorg dat je hoortoestellen goed verzekerd zijn, zodat je bij verlies een deel van de kosten vergoed krijgt.

door Marja de Kinderen


Onze
partners

met dank aan: Gemeente Amsterdam West Soundtrackcity Het huis van Amsterdam