Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Estafette uitzending: 1 jaar Corona in de Stad

24 mei 2021
Door: corona_admin

 

Het Amsterdam Museum blikt terug op de alsmaar groeiende verzameling van verhalen over deze tijd: Corona in de Stad. In een zes uur durende live uitzending lichten we de mooiste verhalen uit, spreken we met Amsterdammers over de gedichten, video’s, foto’s, tekeningen en geluidsfragmenten die zij instuurden en staan we stil bij het éénjarig bestaan van deze digitale tentoonstelling.

Op 15 mei 2020 opende het Amsterdam Museum samen met diverse partners in de stad: Corona in de Stad. In deze tentoonstelling toont het Amsterdam Museum hoe mensen het coronavirus, de maatregelen en de anderhalvemetersamenleving beleven. Niet de beslissingen van bestuurders en experts omtrent het coronavirus, maar het alledaagse leven staat in deze tentoonstelling van en voor Amsterdammers centraal. Een jaar, en 150.000 bezoekers later, gaan we in deze extra lange uitzending een dag lang in gesprek met de inzenders en partners van deze digitale tentoonstelling.

 

Programma 

Jongeren in de stad
12:00 – 13:00 uur – presentatie door Gonca Yalciner en Ilias Zian
Ging het tijdens de eerste golf nog vooral over de gezondheid van ouderen, de laatste maanden gaat het steeds vaker over het welzijn van jongeren. En dat is niet zo gek. Geen enkele leeftijdsgroep in de stad zoekt de lust van het leven zozeer buitenshuis, terwijl juist die activiteiten beperkt zouden worden. In groepjes hangen op Plein ’40-’45, het hele weekend dansen in De School, even naar de bibliotheek om een deadline te halen. Toch is het ook juist deze leeftijdsgroep die veerkrachtig en inventief reageert op de coronacrisis. Wie op Corona in de Stad de inzendingen van jongeren bekijkt, vindt veel ontroerende getuigenissen van een krachtige generatie die allereerst en vooral ja wil zeggen tegen het leven. Wat hebben zij het meeste gemist? Waar durven zij nog op te hopen?

Enkelen van hen zijn bij ons in de studio: Imane Valk (Amsterdammertje van 2020), tekenaar Lina Matahariku Tomesen, spoken word artiesten Anouar Ennali & Luan Buleshkaj en visual artist Bilal Chahal.
———————————————————————————————————————————————————-

Onrust in de stad 
13:00 – 14:00 uur – presentatie door Tom van der Molen en Fouad Lakbir
Hoe gaan we om met de aanhoudende ontwrichting van het dagelijks leven in de stad? Nu de avondklokrellen verleden tijd zijn, hoe kijken we erop terug? En wat blijft er over van het centrum als er geen toerist meer te bekennen is?

Hoe reageren onze gasten op hun eigen manier op de sociale onrust in de stad: Mohamed Atrar (Moskee Al Houda Amsterdam), fotograaf Björn Martens en Nicole Warners (Bierkoning medewerker).
———————————————————————————————————————————————————-

Cultuur in de stad
14:00 – 15:00 – presentatie door Imara Limon en Josien Pieterse
Hoewel kunstenaars en cultuurwerkers officieel niet tot de “vitale sector” behoren werd sinds de eerste golf al duidelijk hoezeer er juist nu behoefte is aan kunst en cultuur. Wie rondneust op Corona in de Stad ziet uiteenlopende getuigenissen van die onherroepelijke noodzaak om cultuur te blijven maken en delen. Een aantal van hen zijn te gast in de studio.

Hoe heeft cultuur hen geholpen om de coronacrisis te trotseren: Fashion designer en artiest Karim Adduchi, spoken word artiest Vivian Deekman, theatermaker en deel van artistieke team ZID Theater Daan Bosch, fotografen Anaïs Lopez & Jaap van den Beukel (deelnemers De Sandwich Show) en new renaissance artiest Henk Fakkeldij.
———————————————————————————————————————————————————-

Toekomst in de stad
15:00 – 16:00 – presentatie door Vanessa Vroon-Najem & Ewa Scheifes
Het afgelopen jaar stond voor veel Amsterdammers in het teken van het verleden: velen  stonden stil bij de geliefden die hen ontvielen, anderen dachten aan het ‘oude normaal’ en riepen een herinnering op van hoe de wereld er uitzag vóór maart 2020. Maar minstens in dezelfde mate richten we onze blik op de toekomst. Welke veranderingen willen we meenemen, welke vreemdsoortige coronarealiteiten mogen van ons best normaliseren?

Met een aantal inzenders gaan we in gesprek over de belofte van de toekomst: hoorcoach Marja de Kinderen (Slechthorend Amsterdam), Leila Badaou (initiatiefnemer Moedernetwerk), sociaal kunstenaar Domenique Himmelsbach de Vries en Adviseur & Ontwerper Urban Strategy Manon Poliste.
———————————————————————————————————————————————————-

Intimiteit in de stad
16:00 – 17:00 uur – presentatie door Maurice Seleky en Tracy Metz
Zelden zagen we dat overheidsmaatregelen tot zo ver in onze slaapkamers reikte als tijdens de coronacrisis. Wie gelukkig getrouwd thuis zat, merkte daar misschien niet zoveel van, maar circa 250.000 ‘alleenstaande’ Amsterdammers werden het afgelopen jaar nagenoeg geheel beroofd van misschien wel onze meest wezenlijke behoefte: fysieke intimiteit. Hoe zijn we het afgelopen jaar omgegaan met het verbod op aanraking? Wat zijn de gevolgen van een anderhalvemetersamenleving en aanhoudende huidhonger? En welke nieuwe vormen van intimiteit hebben we dit jaar ontdekt?

Met een aantal inzenders gaan we in gesprek over de intimiteit in de stad tijdens de pandemie: filmregisseur Lieza Röben, ervaringsdeskundige Coronaproof-daten Eva van Gelder, dichter Iduna Paalman, fotograaf Cleo Campert en filmmaker Sven Peetoom.
———————————————————————————————————————————————————-

Corona in de Stad
17:00 – 18:00 uur – presentatie door Margriet Schavemaker, Diana Ozon & Mathilde muPe
Corona in de Stad is de eerste grootschalige digitale tentoonstelling van Amsterdam. Digitaal verzamelen heeft niet alleen ruimtelijke voordelen, het bevat ook een enorme democratisch potentieel: elke Amsterdammer kan een verhaal bijdragen aan de collectie van het museum. Zodoende ontstaat een onbegrensde digitale ruimte waarin de oude museale scheidingen tussen hoge en lage kunst, van het artistieke versus het amateurisme, verdwijnen, waardoor diversiteit en inclusiviteit kunnen floreren. Tegelijkertijd neemt het digitale verzamelen ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Is het wel mogelijk om te verzamelen zonder criteria? Hoe kunnen we ons nog oriënteren in de oneindigheid van de digitale ruimte? Indien Corona in de Stad het voorspel luidt voor een nieuwe wijze van verzamelen, moeten we deze vragen onderzoeken.

We gaan daarom in gesprek met curatoren en inzenders over nut en nadeel van digitale geschiedenis voor het leven: schrijver en curator Hanne HagenaarsSaskia Guyonne (Karaoke host Bulldog Palace & thebackpacksinger), schrijver en illustrator Ola Enzler en studenten toegepaste biologie Arie Ebbenhorst & Didi Serényi.

 


Onze
partners

Het huis van Amsterdam met dank aan: Gemeente Amsterdam West Soundtrackcity