Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Jonge maatschappelijke ondernemers

Imane houdt zich bezig met veel maatschappelijke projecten en initiatieven in de stad:

Jong Plein ’40 – ‘45
Imane zit in het comité van Plein ’40-’45. Samen met dit comité heeft ze in 2020 veel voorbereid voor de herdenkingen. Helaas konden ze in dat jaar niet veel doen. Toch heeft Hans Teernstra (voorzitter 4&5 mei comité Plein ’40-’45) de vlag halfstok gehesen op Plein ’40-’45, het tweede herdenkingsplein van Amsterdam. Er mochten in dat jaar geen kransen worden gelegd, maar toch lagen er bloemen op het plein. Van buurtgenoten. Die werden ’s avonds opgehaald en de volgende dag weer neergelegd – een mooi gebaar!

Op 5 mei maakte Imane samen met haar moeder voor het eerst tijdens de intelligente lockdown een lange wandeling. Tijdens die wandeling is ze twee dames tegengekomen, Mariska Rave en Greetje Noorlag. Zij legden een bloemetje bij de Hester van Lennep brug. Om te herdenken en 5 mei te vieren. Ook werd hier in Amsterdam Nieuw-West de Vrijheidsmaaltijdsoep uitgedeeld.

Imane: “Een bijzonder gezicht hoe we toen als Amsterdammers met elkaar verbonden waren. Maar ik denk dat wij als stad altijd al verbonden zijn geweest en dat we dat altijd blijven. Want wij zijn Amsterdam!”

De Kinderstem
In januari werd Imane gevraagd of ze als politiek kinderverslaggever wilde meewerken aan de Kinderstem: een podcast en uitzending richting de verkiezingen. Dat avontuur ging onze toekomstige premier natuurlijk graag aan. En zo interviewde ze samen met co-host Lars Westra verschillende lijsttrekkers van grote en kleine partijen en blikte ze wekelijks terug op het actuele nieuws.

De gesprekken met onder andere Rutte, Kaag, Klaver, Simons gingen over grappige en ook serieuze onderwerpen. Bijvoorbeeld over welke minister Rutte op de gang zou willen zetten. Maar ook over vrouwelijk leiderschap met Kaag, activistisch leiderschap met Simons en de draakjes van Klaver. Ieder gesprek bracht iets bijzonders met zich mee.

Alles bij elkaar leverde dit avontuur een mooie reeks op van 8 uitzendingen en een lespakket voor scholen. Niet alleen interessant in verkiezingstijd maar ook daarbuiten.

“De uitzendingen laten zien dat de stem van kinderen er echt toe doen. Dat kinderen niet alleen leuke of schattige vragen stellen, maar ook serieuze. Dat we op onze manier terug- en vooruitblikken. Dat het gesprek met kinderen iedereen verder kan brengen. En de uitzendingen maken duidelijk dat het gesprek met ons belangrijk is. Want beslissingen die volwassenen nemen hebben impact op kinderen nu en op onze toekomst. Bovenal; kinderparticipatie staat vast in het kinderrechtenverdrag. Dus het gesprek met ons moet altijd gevoerd worden. Wij hebben er recht op.”

De leerlingenraad
Imane zat van 2019 t/m 2020 in de eerste Amsterdamse Kinderraad. Dit is een mooie verantwoordelijkheid en tevens een belangrijk initiatief om mee te denken met de Gemeente Amsterdam. Vanaf het begin kwam de Kinderraad, bestaande uit 15 raadsleden en een kinderburgemeester, 1 keer per maand bijeen om te vergaderen over de stad. Ze werden ondersteund door een onafhankelijke en bevoegde pedagoog. Sinds het aanbreken van Corona in 2020 werd dit geïntensiveerd naar 1 keer per week. Ambtelijke ondersteuning kregen zij van Alexander Honée, adviseur democratisering. De Kinderraad behandelde het afgelopen half jaar verschillende thema’s.
Zo heeft Imane met de Kinderraad het volgende al voor elkaar gekregen:

  • De Kinderraad heeft een filmpje gemaakt tegen discriminatie en pesten en deed mee aan een voorlichtingscampagne van de GGD.
  • Vanuit armoedebestrijding heeft de Kinderraad op de agenda gezet dat alle Amsterdamse kinderen en ouders met een stadspas gratis gebruik zouden kunnen maken van het openbaar vervoer.
  • Vanuit het thema kinderrechten heeft de Kinderraad het voor elkaar gekregen om rustige werkplekken voor kinderen te creëren in samenwerking met de OBA. Dit naar aanleiding van de pandemie en de gevolgen voor kinderen die ene plek nodig hebben om hun huiswerk te kunnen maken. Dit is tot stand gekomen op 4 locaties van de OBA.

 

*

Ook Tur-G heeft al een aardige CV opgebouwd en als jonge maatschappelijke ondernemer bekommert hij zich om jongeren en om de stad.

Als geboren en getogen Amsterdammer houdt Tur-G van Amsterdam en vindt dat veel mensen het wel goed met elkaar kunnen vinden. Maar de stad en de mensen zouden volgens Tur-G nog voorzichtiger en beter met elkaar om kunnen gaan. Deze wensen en zorgen vertaalde Tur-G in zijn clip “Drill / Dat Is Ganster” waarbij hij vooral doelt op conflicten in de rap-drill scene.

“Een nummer waarin ik de jeugd probeer te behoeden van fouten die ze niet kunnen omdraaien.” Tur-G is iemand die impact maakt en dat ook graag doet. Binnenkort komt er weer een nieuw groot project aan met een maatschappelijke boodschap. Houd zijn YouTube kanaal in de gaten (JET Music).

Veel jongeren in zijn buurt kijken naar hem op en volwassenen vinden het mooi om te zien hoe Tur-G de jeugd inspireert. Hij komt regelmatig langs bij buurthuizen om met de jeugd te chillen en te praten. Ook is Tur-G bezig met workshops die hij samen met stadsdeel Zuid-Oost uitvoert op scholen.

door Anouar Ennali


Maak kennis met de jonge Amsterdammertjes van het jaar die zich inzetten voor de stad en kom erachter wat ze voor hun wijk, buren en stad betekenen!


Onze
partners

Het huis van Amsterdam Soundtrackcity met dank aan: Gemeente Amsterdam West