Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

audio

Dossier Data

Even voorstellen: mijn naam is Noëlle van Dijk, ik woon in Amsterdam en ik ben een vierdejaars student grafisch ontwerpen op de Willem de Kooning Academie. Vanaf begin februari ben ik mezelf gaan opnemen met de dictafoon op mijn iPhone om mijn afstuderen vast te leggen en het idee om hier een podcast van te maken. Tot aan het begin van de coronacrisis heb ik vrij weinig omgekeken naar het opgenomen materiaal, maar ik ben tijdens de lockdown in maart afleveringen in elkaar gaan zetten. Dat het afstudeerproces door het coronavirus zo’n gekke twist zou krijgen, dat had niemand aan zien komen natuurlijk.

De podcast draagt de naam ‘Dossier Data’ en wordt overigens niet mijn eindwerk voor mijn afstuderen. Je kunt dit een side project noemen, wat ik maak naast mijn uiteindelijke eindwerk. Het volgt mijn research, mijn feedback, mijn tegenslagen en alle rare situaties waarin ik sta door corona. Zo hebben we geen normale graduation show, zoals alle kunstacademies hebben om hun nieuwe talent te presenteren, en worden de examens afgenomen via videobellen. Het is een rare en emotionele tijd om in af te studeren.

Het eindwerk/-project waaraan ik werk in deze podcast is gerelateerd aan het werk dat ik doe voor HEMA. Ik werk daar al een aantal jaar op de webcare-afdeling als bijbaan, waar ik klantvragen beantwoord via sociale media. Maar toen HEMA op 6 februari aankondigde dat ze de naam ‘moorkop’ niet meer van deze tijd vonden en hem daarom veranderde in ‘chocoladebol’ kwamen er binnen een paar uur tijd duizenden nare, racistische, boze en culturistische berichten binnen waar je je als webcare-medewerker doorheen moet ploeteren. Dit fenomeen onderzoek ik in mijn podcast.

Enerzijds is mijn podcast dus een podcast over afstuderen in tijden van corona, anderzijds dus een onderzoekspodcast!

door Noëlle van Dijk


Onze
partners

Het huis van Amsterdam Soundtrackcity met dank aan: Gemeente Amsterdam West