Filters

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Afbeelding Bartiméus

Afstandsmelder voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking

Anderhalve meter is voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking moeilijk in te schatten. Huidige afstandsmelders op de markt bieden hen geen soelaas. Daarom ontwikkelde Bartiméus een speciale afstandsmelder geschikt voor hen: HUGO.

Het doel van deze innovatie is om mensen die een verstandelijke beperking hebben én slechtziend of blind zijn de mogelijkheid te geven om zich zelfstandig en veilig te kunnen bewegen in de  samenleving.

 

Hugo is de afstandsmelder voor mensen met een verstandelijke beperking die slechtziend of blind zijn. Anderhalve meter is voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking moeilijk in te schatten. Huidige afstandsmelders op de markt bieden hen geen soelaas. Daarom ontwikkelde Bartiméus een speciale afstandsmelder geschikt voor hen.

Het doel van deze innovatie is om mensen die een verstandelijke beperking hebben én slechtziend of blind zijn de mogelijkheid te geven om zich zelfstandig en veilig te kunnen bewegen in de  samenleving. De bijzondere afstandsmelder, die wij Hugo hebben gedoopt, is nu in de testfase binnen Bartiméus én samenwerkingspartner Estinea.

Met de versoepeling van coronamaatregelen krijgen we allemaal meer vrijheid. De anderhalve meter is daarbij cruciaal; met voldoende afstand tot elkaar kunnen we allemaal onze activiteiten, werk en bezigheden grotendeels weer oppakken. Maar hoe is dat als je slechtziend of blind bent én een verstandelijke beperking hebt? Voor deze groep is afstand nemen tot elkaar niet zo vanzelfsprekend en soms zelfs erg ingewikkeld.  Bartiméus en zorginstelling Estinea liepen beiden tegen deze uitdaging aan zochten de samenwerking op.

Dit is anderhalve meter, niet dichterbij alsjeblieft!

Deze tekst wordt uitgesproken door een apparaatje dat ontwikkeld is door het FabLab van kennis- en expertiseorganisatie Bartiméus. Het wordt op dit moment getest door cliënten met een visuele én/of een verstandelijke beperking binnen Bartiméus en Estinea. Het apparaatje heeft de werktitel Hugo meegekregen, verwijzend naar onze minister van Volksgezondheid.

Hugo piept, trilt en praat

Als specialist op gebied van leven met een visuele én verstandelijke beperking  en vanuit de technologie die beschikbaar is, heeft Bartiméus een prototype gebouwd die inmiddels in verschillende versies wordt uitgetest


Onze
partners

Soundtrackcity met dank aan: Gemeente Amsterdam West Het huis van Amsterdam