Filteren

Wis alle filters

Op onderwerp

Op medium

Amsterdamse coronaverhalen gezocht voor digitale tentoonstelling

30 april 2020
Door: Rijntje

Vanaf donderdag 30 april, 15.00 uur kunnen bewoners en liefhebbers van Amsterdam hun ervaringen en verhalen over de bijzondere coronatijd waarin de stad verkeert, delen met het Amsterdam Museum via coronaindestad.nl/inzenden. De inzendingen zullen vanaf 15 mei te zien zijn in de digitale tentoonstelling die het museum samen met diverse partners in de stad maakt; ‘Corona in de Stad’ op coronaindestad.nl.

Oproep aan bewoners en liefhebbers
De stad is stil. Corona heeft het openbare leven platgelegd. Mensen blijven thuis, evenementen gaan niet door, horeca, scholen en musea zijn dicht, de toeristen naar huis. De ziekenhuizen draaien overuren, sportvelden en tribunes zijn leeg en ouderen zien opeens hun dierbaren niet meer. De impact van het coronavirus is groot voor de bewoners, bezoekers en liefhebbers van Amsterdam. Om deze bijzondere tijd, en ook de tijd na de intelligente lockdown, in beelden, geluiden en verhalen vast te leggen voor nu en de toekomst is het Amsterdam Museum op zoek naar persoonlijke ervaringen. “Wat doet deze tijd met je? Wat valt je op? Hoe raakt het je? Wat heb je meegemaakt of zie je om je heen gebeuren?” aldus Margriet Schavemaker, artistiek directeur van het Amsterdam Museum. ‘’Heb jij een verhaal te vertellen over de impact van het coronavirus op jezelf of je omgeving? Leg dan jouw bijzondere momenten en verhalen over deze periode vast en deel ze om bewaard te blijven. Zodat ze deel uit gaan maken van het verhaal van onze stad. Een verhaal dat we samen optekenen.’’

Een selectie van alle inzendingen wordt getoond op de hoofdpagina van de digitale tentoonstelling en op speciale themapagina’s. Een redactie, bestaande uit makers, partners en museummedewerkers, is verantwoordelijk voor de selectie. Vanaf 15 mei bekijk, lees en luister je in de digitale tentoonstelling op coronaindestad.nl naar verhalen van creativiteit, kwetsbaarheid, troost, verdriet en vrolijkheid, eenzaamheid en solidariteit in onze stad. Inzenden kan ook nog na 15 mei. Het museum voorziet in elk geval de komende maanden door te gaan met het verzamelen van corona in de stad.

Inzenden
Een inzending doen kan in allerlei vormen: een foto, tekst, tekening, video, GIF-je, berichtjes/correspondentie of audiobestand bijvoorbeeld. Deze en andere vormen van uitingen kunnen ingestuurd worden via www.coronaindestad.nl/inzenden. Amsterdammers die minder digitaal vaardig zijn, kunnen hun bijdrage ook doorbellen via een speciaal daarvoor geopende telefoonlijn: 06-10150912.

CoronaCrisisKruk, rij voor de supermarkt en een anonieme boodschap
Het Amsterdam Museum heeft al enkele inzendingen voor de digitale tentoonstelling ontvangen. Zo ontwierp Björn van den Broek de CoronaCrisisKruk als reactie op het ‘social distancing’-beleid van de overheid. Het meubel bestaat uit twee losse krukken verbonden door een meetlat van anderhalve meter. Peter Schrijndel zond het museum een foto van de inmiddels in de stad herkenbare rijen voor de supermarkt en ook een rapvideo van Paroolcolumnist Massih Hutak over Amsterdam-Noord in coronatijd heeft al een plek in de digitale tentoonstelling. Een selectie foto’s van aangepaste werkzaamheden van burgemeester Halsema, een video van een leeg Schiphol, een corona-tekening van Diana Ozon en een anonieme tekst van een Chinese student zijn ook al door Amsterdammers ingestuurd voor de tentoonstelling.

Corona in de Stad – 15 mei online
Samen met de OBA, Pakhuis de Zwijger, Architectuurcentrum Amsterdam, Nieuw Dakota, Vrijwilligers Centrale Amsterdam, Krakeling, UvA, FOAM, NDSM-werf, Stadsarchief, Storytellingcentre, ARCAM, Salto, AT5 en vele anderen – organisaties zijn van harte welkom om zich als partner bij het project aan te sluiten – maakt het Amsterdam Museum een digitale tentoonstelling over het tijdperk van corona in Amsterdam. Met de tentoonstelling, die vanaf 15 mei via coronaindestad.nl te zien zal zijn, wil het museum bewoners in isolatie met elkaar
verbinden, de zeer gewenste bredere context en historische duiding aan de crisisperiode bieden en deze unieke tijdgeest voor de toekomst vatten. In Corona in de Stad staan niet de verklaringen en feiten van ministers en experts over het virus centraal maar juist de alledaagse verhalen en ervaringen van mensen in de stad. Inwoners en liefhebbers van Amsterdam kunnen vanaf 30 april een inzending doen via coronaindestad.nl/inzenden.

Corona in de Stad is onderdeel van het project Collecting the City, waarin het Amsterdam Museum samen met o.a. de OBA, UvA, Stadsarchief, Storytellingcentre, Tropenmuseum en Gemeente Amsterdam bij bewoners van de stad verhalen verzamelt als cadeau voor het 750- jarige bestaan van Amsterdam. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door de Amsterdam City Circle en de Gemeente Amsterdam.


Onze
partners

met dank aan: Gemeente Amsterdam West